It Is Marion! Oh…

‘Auzubillahiminassyaitonirrajim. Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum Warahmatullahiwabarokatuh sahabat2 saya ^_^
Alhamdulillahirabbil ‘alamin wassolatuwassalamu’ala asyrofil anbiya iwalmursalin, wa’ala alihi wasohbihi ajma’in. Subhanakala ‘ilmalana illama ‘allamtana innaka antal ‘alimul hakim. Robbishrohli  sodri wayassirli amri wahlul ‘ukdatammilisani yafqohuqauli ammab’adu. Faya’ibadallah ittaqullah usikum waiyyaya bittaqwallah faqodfazal muttaqun.

Alhamdulillah, how are you today my dear friends? Okay, we meet again 🙂
I’m gonna story about my little Marion and her new friend, Momo. Just a simple and relax entry.
humm, Alhamdulillah ana baru baik dari demam. Dah okaylah sikit, InsyaAllah esok boleh pergi ke rumah sahabat ana, Fatin Hazirah di Shah Alam. Kami sama2 nak pi dengaq ceramah Ustaz Don Daniyal kat UiTM Shah Alam, may Allah ease my journey tomorrow. huh, first time ni nak pergi Shah Alam sorang2 naik tren. Hatoi, hatoi >_<

Okay, Marion is my one and only cat that I’ve been taken care of since 9 January 2012 till today. From an infant, to a little lady and now a woman ! ( I’m wondering if I can name it as ‘lady’ and ‘woman’. haha, biarlah. saje je :p )  Marion is so lucky that many of my friends really like cats. Marion ni kucing kampung je sebenarnya, perangai dia memang tak ubah seperti kucing kampung..tapi, yang paling bestnye Si Marion ni ada bulu yang sangat2 lembut, humm, lembut dari comforter kamu semua. hehe! lepas tu, so manja, so mengada-ngada and pretty ^^

In truth, there were too many challenges that I faced in taking care of Marion. Bukan senang sebenarnye nak jaga haiwan2 ni. Cubalah tanya mana2 kawan kamu semua, apa cabaran yang mereka hadapi untuk jaga pets mereka ni. Pertama, kene ada ilmu tentang haiwan tersebut. Ilmu tentang cara penjagaan, pemakanan, nutrient pemakanan, tempat tinggal dan sebagainya. Lepas tu, kene tengok kos pemakanan dan pemeliharaan haiwan tersebut. Jaga kucing ni senang dari yang lain sebab kucing ni suka bersihkan diri mereka sendiri 🙂 Memang Allah swt dah ciptakan kucing ni sejenis haiwan yang pembersih, manja, comel dan kiut miut ( humm, cute n comel kan sama?..hehe)

Ana sgt respect kat sape2 yang bela kucing yang sangat banyak dirumahnya. One of them is my friend, Amirah. Banyak sangat kucing kat rumah dia. Hampir 2o ekor ke atas.. Alhamdulillah, murah rezeki keluarga dia. Pelihara haiwan kesayangan Rasulullah SAW. Kebanyakan kucing dirumah dia tu, adalah kucing2 yang terbiar. humm, I guess kerajaan Malaysia perlu menubuhkan satu Jabatan Khas untuk memelihara nasib haiwan2 terbiar di Malaysia ni. Ambil contoh luar negara, negara omputeh, mereka ada undang2 tau untuk haiwan peliharaan mcm2 ni. Bagusnye hai..itulah bagusnye pun negara mereka. Kalau kat sini, ana tgok.. sedih, sayu 😦  Kalau boleh tu, selagi ada kucing2 terbiar and anjing2 terbiar tu..selagi tu lah nak dipupuskan.. 😦 Em, apa kata amik satu jalan penyelesaian yang bijak untuk control population mereka? kan bagus camtu.

Okay, okay. Back to Marion, em sekarang Marion tinggal secara tetap di rumah ana dan ada seekor lagi kucing baru bernama Momo. Actually nama panjang dia Momok, but the name sounds scary merry..hehe, thus the ‘K’ is removed and now it is Momo. A little black lady, mcm Catwomen tu..and, lebih sensitif dari Marion. Dah jadi kawan baik dah dorang ni. Dulu masa baru2 jumpa, asyik nak bergaduh je. Adoih, sabaq ja la ngan kerenah depa..yang paling lawaknya, sekoq pangai macam minah kepoh ( which is Marion ) and sekoq lagi pangai macam budak tecik, penakut
(which is Momo). Betullah orang cakap, bela haiwan ni kadangkala boleh hilangkan stress dalam diri. Salah satu therapy juga, kita tgok pets kita bergomoi (bergurau2), tgok ikan berenang. humm ^^

Sikit je cerita pasal mereka sebenarnye, hiok hiok hiok :p  Okay, meh tengok gambaq2 kucing ana naaa? 🙂 🙂
*sorry, gmbaq Momo tak de :p hehe

hehe. marion pakai tudung 🙂

Marion punye faveret chair. Dia suka duduk kat Kerusi Malas mama and abah ana. heee :3

Marion jadi super terbang ! Weee 😀

However, there is one bad news for me 😦 I have to let go my Marion to someone else yang willing to take care of her. Sebab, nanti bila naik semester ke-3 ana dah tak boleh nak jaga Marion dah. Semester ke-3 ana sangat2lah busy, sem lepas pun busy juga sebenarnya tapi curi2 masa je jaga dia walapun kurang perfect penjagaannya. Humm, lagipun kat kolej ana tak boleh nak bela2 binatang ni.

Sebelum balik universiti lepas raya ni, ana akan iklankan Marion for adoption. Really hope akan ada someone yang boleh jaga Marion dengan baik, love Marion so much walaupun dia sombong. ^^

Penuh Ilmu dalam setiap episod!

 Oh ya, tadi sebelum ana start buat entry ni, ana ada tengok 30 minit Ustaz Don. InsyaAllah nak kongsi sikit apa yang ustaz cerita tadi. Berkenaan Sunat Dalam Solat : Sunat Haiah.

🙂 Angkat tangan
🙂 Letak tangan di dada
🙂 Mengadap tempat sujud
🙂 Membaca doa iftitah
🙂 Membaca ‘auzubillah
🙂 Membaca amiin

Alright, as usual sunat dalam solat, kita angkat tangan, letak tangan di dada, mengadap tempat sujud. Apa yang ana nak cerita sikit kat sini adalah tentang membaca doa iftitah. Kalau kita perhatikan, tertib bacaan ‘auzubillah adalah selepas bacaan doa iftitah. Kenapa ya? Haa, sebabnya sunat untuk kita baca doa iftitah dahulu selepas takbiratul ihram, dan kemudian barulah teruskan membaca ‘auzubillahiminassyaitonirrajim dan teruskan dengan bacaan Al-Fatihah. TETAPI, jika kita dah terbaca ‘auzubillah sebelum bacaan doa iftitah..maka teruskan dengan membaca Surah Al-Fatihah. Ustaz Don kata, menurut perbicaraan Sheikh Daud Fattoni, hukum sunat Doa Iftitah akan hilang jika kita dah terbaca ‘auzubillah sebelum doa iftitah itu dan kita dikehendaki untuk meneruskan bacaan Surah Al-Fatihah(jumhur ulamak berpendapat begini). Tak payah baca doa iftitah dah..haa, tapi boleh je kalau nak teruskan bacaan doa iftitah dan kemudian baru Surah Al-Fatihah.  TAPI, hukum sunat, kat situ dah hilanglah..makna kata dah tak dak lah fadhilat sunat tu. Tak dapat apa2 dah la kat situ. Lepas tu ada dua jenis doa iftitah yakni yang simple dan satu lagi yang full. Ustaz Don kata, doa iftitah yang simple ni bermula dari “Allahuakbar kabiro walhamdulillah kathiro wasubhanallahibukrotauwa asila” <– haa, sampai sini sahaja. Boleh baca sampai sini saja. tetap dapat hukum sunat. Dan..boleh juga kalau nak baca full sampi habis, lagi baguih. Kalau nak baca yang simple boleh, yang full pun boleh. sama ja hukum dia, tetap sunat…. faham tak? hehe

Kemudian, ustaz sambung lagi sunat untuk kita membaca ‘auzubillah di setiap rakaat. Makna kata setiap rakaat sebelum baca Surah Al-Fatihah, kita kena baca ‘auzubillah tu 🙂 Kata Sheikh Daud Fattouni, Nabi Muhammad saw nak mula solat pun, bacaan ‘auzubillah punya panjang… bayangkan Nabi saw yang hati bersih, memang xdak syaitan dekat nabi, memang Allah pelihara dia dari sebarang gangguan dan godaan syaitan, punya baca doa ni mintak jauh dengan Syaitan..Allahurabbi,  mulia kan Rasulullah saw? Kita ni yang punya syaitan duk buat kawan ni, baca ‘auzubillah pun main-main, siap buat sambil lewa lagi, boleh baca sambil menguap menguap lagi. 😦  Makin seronoklah syaitan kacau kita.

Okay, sunat haiah yang lain pula adalah membaca amiiin. Kata Sheikh Daud Fattouni, dibacakan amiin itu kuat pada Al-Fatihah yang dibacakan kuat. Dibacakan perlahan amiin itu pada bacaan yang  perlahan. Ustaz Don berkata bahawa “Nabi SAW bersabda : Siapa yang amiin dengan imam (bersama imam), dan ketika itu malaikat mengaminkan doa itu, maka doa itu dimakbulkan Allah.”
Makna kata, kita tak molek lah nak mendahului imam atau tertinggal dari perbuatan imam ketika solat. Terutamanya bila malaikat nak aminkan doa kita selepas bacaan Al-Fatihah. Alhamdulillah, dapat kongsi sedikit dengan anda semua walaupun simple je perkongsian ini. Ini lah sedikit apa yang ana dapat daripada rancangan 30 minit Ustaz Don tadi, InsyaAllah bermanfaat. Now, let us improve our Solat. 🙂

Ilalliqa’ sahabat! 🙂

Advertisements

2 Replies to “It Is Marion! Oh…”

  1. hehehe. enti ni sgt lawak lah fatin oi 😀
    Humm, satu persoalan yang bagus, Alhamdulillah 🙂 nnti saya amik masa yg perfect sikit, InsyaAllah untuk beri sedikit tips dekat awak ek 🙂 hehehe..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s